Logo

  • Afdrukken

Onlangs heb ik met het gezin een dagje in Oegstgeest bij Corpus (interactieve reis door de mens) doorgebracht. Zeer interessante rondleiding door en over het menselijke lichaam waarbij alle aspecten de nodige aandacht krijgen. Ook het brein (naar mijn idee het belangrijkste onderdeel bij tennis… zonder daarbij onderdelen als techniek, tactiek & conditie tekort te doen) werd genoemd en was aan testjes onderhevig. Ik leerde dat als je in het algemeen bij het ouder worden  wat vergeetachtiger wordt dat dat het eerst geldt voor het onthouden van namen.

Nou denk ik van mijzelf dat ik over het algemeen best goed ben (ahum) in het onthouden van gezichten en de daarbij behorende namen. Echter bestaat er ook zoiets als…... Tweelingen!!!. Oftewel namen zijn verschillend maar gezichten…

bob-en-mike-bryan-tweelingen-in-de-tennisBob en Mike BryanWe kennen natuurlijk allemaal de tennissende tweeling uit Amerika; Bob & Mike Bryan. Mike is 2 minuten ouder en rechtshandig terwijl Bob een zogenaamde lefty is. Samen goed voor 91 dubbeltitels waaronder 15 grandslams en Olympisch goud. ’t Is dat er één dus links en 1 rechts is maar anders zie je ’t verschil toch niet…

Ook bij TVD lopen een aantal tweelingen. Afgelopen zomer mocht ik er een drietal, allemaal van het feminine geslacht op training begroeten. En alledrie (of alle zes dus) hebben ze allemaal hun eigen, mooie persoonlijkheden; eigenaardigheden, namen etc.

Maar dan wordt ’t wel tijd dat die trainer met dat petje…(oh ijdelheid..)  ze eindelijk eens uit elkaar gaat houden…. Een moedervlekje, een lachrimpel, een kuiltje..zolang er met mijn ogen niets mis is; moet “zoek de verschillen” toch mogelijk zijn.

TVD-Tweelingen-Fleur-en-Iris-BlokhuisFleur & Iris BlokhuisEind afgelopen zomer ben ik na meerdere seizoenen…. trainen eindelijk achter enige verschillen tussen Fleur & Iris Blokhuis. Leuke, enthousiaste meiden die altijd erg goed hun best doen!
Qua trainingsinstelling wat mij betreft een voorbeeld voor velen. Immer sportief en ja dames, ik ben er eindelijk..achter. ’t Heeft even geduurd maar heb verschil (len) gevonden.

TVD-Tweelingen-Julie-en-Fleur-Oude-BruininkJulie & Fleur Oude BruininkIn de iets jongere (oranje categorie) hebben we Julie en Fleur Oude Bruinink.   Afgelopen zomer hebben ze mij verteld dat er 1 een lachkuiltje heeft dus Niek, let daar nou ’s op. Maar dat kuiltje zit er niet altijd….

TVD-Tweelingen-Esmee-en-Dieze-BerningEsmée & Dieze BerningDe derde tweeling is die van Berning (oet Böaningn)   Dit is ook de meest ondeugende. Net als de andere twee, leuke frisse meiden die ook heel goed hun best doen. Echter zij hebben nog een leuk spelletje er naast…hoe houden we de trainer voor de gek?

Nadat mij in het begin duidelijk is aangegeven dat Esmée een paars trainings trainingspak heeft en Dieze een rose wordt er de laatste tijd driftig gewisseld en laatst zelfs tijdens de training. Ondergetekende moest naar de wc en bij terugkomst hadden ze hun prachtige adidas-outfit gewisseld. Daar kan ik dan wel weer geweldig van genieten.

Tennissende tweelingen, soms zo lastig maar wat geweldig leuk!

Hieronder 10 interessante feiten over tweelingen:

1. Een tweeling kan twee vaders hebben
In 2009 heeft Mia Washington een tweeling gekregen die twee verschillende vaders heeft. De kans is 1 op de miljoen. Hoe dat kan? Normaal gesproken produceert een vrouw één ei per maand. Voor Mia waren dat er twee. Tegelijkertijd heeft ze seks gehad met twee verschillende mannen binnen vijf dagen. Sperma kan zo lang blijven zwemmen en een eitje bevruchten. Twee baby’s, twee vaders.

2. Tweelingen zijn elkaars reflectie
Zo’n 25 procent van identieke tweelingen zijn elkaar reflectie. Fysieke kenmerken zoals moedervlekken verschijnen op exact de tegenovergestelde plek en als de één linkshandig is, is de ander rechtshandig. Ook haarkruinen of tanden zijn elkaars spiegelbeeld. In sommige gevallen zijn zelfs organen als het hart en de longen gespiegeld.

3. Langere vrouwen hebben meer kans op een tweeling
Dus dames, als je lang bent, heb je meer kans op een tweeling. Het is namelijk zo dat langere vrouwen meer van een proteïne (IGF) hebben die groei van botten stimuleert. Hoge dosis daarvan zorgt ervoor dat de kans dat je ovuleert vaker aanwezig is. Hoe meer IGF een vrouw heeft, hoe groter de kans op een tweeling!

4. Moeders van tweelingen leven langer
Uit onderzoek naar vrouwen in Utah uit 1800 die tweelingen hebben gebaard, blijkt dat de moeder heel sterk en gezond was. Daarom was de kans groot dat de moeders langer zouden leven. De reden? Tweelingen kunnen een evolutionaire aanpassing zijn waarin gezonde moeders de kans hebben om hun genen twee keer door kunnen geven.

5. Met elkaar communiceren
In 2011 is er in Italië een onderzoek gedaan met behulp van 3D-beelden naar tweelingen in de baarmoeder. Na 14 weken waren de kleintjes elkaar aan het zoeken. Met 18 weken raakten ze elkaar vaker aan dan zichzelf. Ook waren ze zeer bewust van zichzelf en elkaar.

6. Een tweeling heeft niet dezelfde vingerafdruk
Misschien denk je dat een tweeling exact dezelfde vingerafdrukken heeft omdat ze toch hetzelfde DNA delen, maar dat is dus niet waar. Je vingerafdruk is niet alleen gebaseerd op DNA. Tweelingen beginnen in de buik van hun moeder met dezelfde vingerafdrukken, maar zodra de baby’s gaan bewegen, raken ze de placenta aan en verandert hun afdrukje.

7. Ontwikkelen een eigen taal
Bijna de helft van alle tweelingen ontwikkelt een eigen taaltje. Ze oefenen als het ware de woorden die ze horen. Vaak verdwijnt hun geheimtaal als ze eenmaal echt een taal hebben geleerd.

8. Steeds meer tweelingen
Er zijn verschillende oorzaken dat vrouwen steeds vaker bevallen van een tweeling. Doordat vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen, worden er meer tweelingen geboren, want de kans op een tweeling is groter naarmate je ouder bent. Ook door IVF is de hoeveelheid tweelingen gestegen, over het algemeen worden er meerdere bevruchte eicellen teruggeplaatst, als er meerdere volgroeien krijg je een tweeling.

9. Zuivel eten vergroot de kans
Hoe meer zuivelproducten je eet, hoe groter de kans dat je zwanger raakt van een tweeling. Er is een onderzoek verricht onder vegan moeders en niet-vegan moeders. Degenen die veel zuivel eten hebben vijf keer zoveel kans om zwanger te raken van een tweeling.

10. De kans op een tweeling is 1 op 100
Ongeveer 1 op de 100 zwangerschappen leidt tot een tweeling. Daarvan is maar eenderde een eeneiige tweeling. Dat betekent dat drielingen nog minder vaak voorkomen: 1 op de 8.000 vrouwen is zwanger van een drieling. Meer dan drie baby’s is nog zeldzamer!

Website realisatie Four05 Internet & Multimedia. Alle rechten voorbehouden.